Waarom een luchtdichtheidsmeting?

Luchtdichtheidsmeting met blower door test in deurgat van gebouw voor het opsporen van luchtlekken

Vermijd vochtproblemen en optimaliseer de energie-efficiëntie van jouw woning

Het uitvoeren van een luchtdichtheidsmeting, vaak aangeduid als een blowerdoortest, is essentieel voor het optimaliseren van de energie-efficiëntie van gebouwen. Deze test helpt om ongewenste luchtlekken op te sporen. Het is cruciaal voor het behalen van gunstige EPC en EPB-scores.

 • Blowerdoortest: Tijdens een blowerdoortest plaatsen we een ventilator in een deuropening om een drukverschil te creëren tussen de binnen- en buitenlucht. Hierdoor kunnen we luchtlekken opsporen, wat helpt bij het identificeren van energieverliespunten.
 • Thermografie: Deze techniek, vaak gebruikt in combinatie met de blowerdoortest, maakt gebruik van infraroodcamera’s om warmtebeelden te maken van een gebouw. Hiermee kunnen we thermische zwakke plekken en koudebruggen in het gebouw vinden.
 • Rookdetectie: Bij deze methode zetten we rook in om luchtstromen zichtbaar te maken, waardoor we kleine lekken en tochtpunten eenvoudig kunnen detecteren.

Het belang van deze metingen komt duidelijk naar voren in de context van de EPB-regelgeving (Energieprestatie en Binnenklimaat). De EPB-eisen stellen strikte normen voor de energie-efficiëntie van gebouwen, waarbij de luchtdichtheid een belangrijke factor is.

Voordelen van een luchtdichtheidsmeting:

 • Energiebesparing: Een goed geïsoleerd en luchtdicht gebouw verbruikt minder energie voor verwarming en koeling, wat resulteert in lagere energiekosten.
 • Comfortverbetering: Het minimaliseren van tocht verhoogt het wooncomfort aanzienlijk.
 • EPB-attest: Een positieve luchtdichtheidsmeting draagt bij aan het verkrijgen van een gunstig EPB-attest en EPB-certificaat. Deze weerspiegelen de energieprestaties van een gebouw. Dit is belangrijk voor de verkoop of verhuur van een pand.
 • E-peil en EPC-punten: Een lagere luchtdoorlatendheid draagt bij aan een lager E-peil en een betere EPC-score. Deze scores zijn cruciaal voor de energiecertificering van een woning.

Wanneer een luchtdichtheidsmeting uitvoeren?

 • Tijdens de bouw of renovatie: Idealiter voeren we een luchtdichtheidsmeting uit voordat de binnenafwerking wordt aangebracht. Zo kunnen we eventuele lekken gemakkelijk opsporen en verhelpen.
 • Voor de EPB-audit: Een luchtdichtheidsmeting kan helpen om te voldoen aan de EPB-eisen. Dit is essentieel voor het verkrijgen van een goed EPB-attest.
 • Voor de EPC-keuring: Om een nauwkeurige EPC-waarde te berekenen en een goed EPC-label te verkrijgen, is een luchtdichtheidsmeting van groot belang.
 1.  
Scroll naar boven