7 meest gemaakte fouten bij luchtdicht bouwen

D64BXyLaTOSnGGEByHiAHA

Een blowerdoortest is de goedkoopste manier om E-peil punten te winnen. Bovendien bespaar je met een luchtdichte woning heel wat energie. Tenminste als er voldoende aandacht aan luchtdichtheid besteed is.

De 7 meest gemaakte fouten

 
7. Niet bepleisterde muren

Via de open stootvoegen en de mortel komt heel wat tocht naar binnen. Op sommige plekken heb je een garage of een zolder waar geen pleister aanwezig is. In appartementen zijn alle ruimtes in het zicht mooi bepleisterd maar een deel muur boven een verlaagd plafond niet. Als oplossing kan je pleisteren of luchtdichte coating aanbrengen.

6. Tijdstip van de meting
 De blowerdoortest mag uitgevoerd worden als alle doorboringen gebeurt zij. Echter als een blowerdoor te snel word ingepland is de woning nog niet voldoende luchtdicht afgewerkt. Afkitwerk rond de plintjes dat nog niet geplaatst is, openingen naar de schachten die nog niet gedicht zijn. Dus de ideale moment is vlak voor de oplevering. Daarom is het van belang dat de blowerdoormeter flexibel is om in te plannen.
 
5. Openingen naar schachten
 Vaak bevinden zich grote luchtlekken ter hoogte van de schachten. Schachten zijn meestal van onder en van boven verlucht. Alle doorvoeren naar de schachten moeten dan ook luchtdicht afgewerkt worden. Het beste om kanalen die in de schacht komen luchtdicht te maken is door rondom het kanaal een EPB machet te bevestigen en dit vast te lijmen aan de muur naar de schacht. Zie ook onbepleisterde muren die uitgeven op de schacht.

4. Geen recirculatie dampkap

Het ideaal is een recirculatie dampkap, moest het toch niet mogelijk zijn een recirculatie dampkap te plaatsen dan kan je best een dampkap plaatsen met een klep. Deze klep mag tijdens de test vast gekleefd worden zodat deze niet opent tijdens de overdruktest. Stel als je geen klep hebt zijn lammeltjes aan het rooster aan de buitenzijde van de muurdoorvoer ook heel handig. Deze mogen ook vastgekleefd worden zodat ze de lucht afsluiten.

3. Garagepoorten binnen het bv

Een garagepoort is een hekel punt bij een luchtdichtheidstest. Een garage poort kan nooit 100% luchtdicht zijn. Er zijn luchtdichte poorten met rubbers die goed aansluiten. Een andere oplossing is de garagepoort buiten het beschermd volume (BV) halen in EPB. Dan moet je wel isolatie plaatsen tussen de rest vd woning en de garage. 

2. Techische lokalen binnen het BV

Een technisch lokaal heeft soms een boven en een onderverluchting nodig, is vaak ook niet bepleisterd en heeft doorvoeren die niet niet goed luchtdicht zijn. Aan al deze zaken kan aandacht besteed worden of je kan het technisch lokaal buiten het beschermde volume (BV) plaatsen zodat deze niet mee gemeten hoeft te worden.

1. luchtlekken in Het dampscherm

In de meeste woningen bevinden zich de grootste luchtwerken ter hoogte van het dampscherm. Rondom doorvoeren,  aansluitingen met dakramen en aansluiting met de muur of balken. Rondom de doorvoeren kan je een EPDM manchet kleven. Bij de aansluiting met de muur bestaat tape die je kan inpleisteren, hier kan je ook ipv plakken luchtdichte coating gebruiken. Verder alle naden en aansluitingen mooi afkleven. Naast het energieverlies is het van belang het dampscherm goed dicht te kleven zodat er geen condens in komt. Zie Hoe vermijd je vochtproblemen?

 

Bij Blowerdoor Belgium is een luchtdichtheidstest snel ingepland.

Vraag jouw gratis prijsofferte aan! We geven gratis plan-advies aan architecten, studiebureaus en aannemers die met ons samenwerken.

Scroll naar boven