hoe vermijd je vochtproblemen?

hoe vermijd je vochtproblemen?

De oorzaak van schimmel in muren of plafonds is vocht. Dit kunnen we opsporen met thermografie aangezien de vochtige oppervlakten kouder zijn. De hoofdoorzaak van vocht in de muren of plafonds is condens. Condens wordt veroorzaakt door het afkoelen van warme lucht waar veel vocht in opgenomen is. Dus op koude punten waar bijvoorbeeld minder isolatie is (koudebruggen) gaat er condensatie plaats plaatsvinden. Door de temperatuur te meten samen met de luchtvochtigheid kunnen we zelfs op voorhand te weten komen waar er condens zal plaatsvinden.

Je wil natuurlijk niet dat condensatie in de isolatie terecht komt. De constructie kan hierdoor begingen rotten en schimmelen. Hiervoor is een hellend dak steeds voorzien van  een dampscherm. Het dampscherm zorgt ervoor dat het vocht niet in de isolatie terecht komt. Het dampscherm moet  goed luchtdicht zijn zodat er geen enkel druppeltje in de isolatie terecht komt.

Daarnaast kan je door te verwarmen en te ventileren de vochtigheidsgraad van de woning verminderen. Je kan een raam open zetten terwijl je verwarmd. In de winter is dit echter geen energiebewuste oplossing. Bewust ventileren is een betere oplossingen. Het best kan je ventileren met een systeem D met warmterecuperatie. Dit systeem zorgt er voor dat de koude lucht van buiten wordt opgewarmd en binnen geblazen. In de vochtige ruimte word de vochtige lucht afgezogen. De warmte van de afgezogen lucht wordt door een warmte wisselaar afgegeven aan de lucht die wordt aangeblazen. Met deze techniek zal de warmte grotendeels gerecupereerd worden. In een luchtdichte woning werkt een ventilatie systeem met warmterecuperatie het beste. Dit komt omdat je anders lucht kan aanzuigen via de spleten en kieren. 

Goed isoleren, ventileren en luchtdicht bouwen gaan zo hand in hand. 

Bij Blowerdoor Belgium is een luchtdichtheidstest snel ingepland.

Vraag jouw gratis prijsofferte aan! We geven gratis plan-advies aan architecten, studiebureaus en aannemers die met ons samenwerken.

Laat een reactie achter

Scroll naar boven