Vochtproblemen door luchtlekken op te sporen via thermografie
Vochtproblemen zorgen voor schimmel in muren en plafonds. Dit kunnen we opsporen met thermografie aangezien de vochtige oppervlakten kouder zijn. De hoofdoorzaak van vocht in de muren of plafonds is condens. Condens wordt veroorzaakt door het afkoelen van warme lucht waar veel vocht in opgenomen is. Dus op koude punten waar bijvoorbeeld minder isolatie is (koudebruggen) gaat er condensatie plaats plaatsvinden. Door de temperatuur te meten samen met de luchtvochtigheid kunnen we zelfs op voorhand te weten komen waar er condens zal plaatsvinden.
Je wil natuurlijk niet dat condensatie in de isolatie terecht komt. De constructie kan hierdoor beginnen rotten en schimmelen. Hiervoor is een hellend dak steeds voorzien van een dampscherm. Het dampscherm zorgt ervoor dat het vocht niet in de isolatie terecht komt. Het dampscherm moet goed luchtdicht zijn zodat er geen enkel druppeltje in de isolatie terecht komt.
Daarnaast kan je door te verwarmen en te ventileren de vochtigheidsgraad van de woning verminderen. Je kan een raam open zetten terwijl je verwarmd. In de winter is dit echter geen energiebewuste oplossing. Bewust ventileren is een betere oplossingen. Het best kan je ventileren met een systeem D met warmterecuperatie. Door dit systeem warmt de koude lucht van buiten op en blaast deze binnen. In de vochtige ruimte word de vochtige lucht afgezogen. Een warmtewisselaar geeft de warmte van de afgezogen lucht af aan de aangeblazen lucht. Deze techniek recupereert grotendeels de warmte. In een luchtdichte woning werkt een ventilatie systeem met warmterecuperatie het beste. Dit komt omdat je anders lucht kan aanzuigen via de spleten en kieren.
Goed isoleren, ventileren en luchtdicht bouwen gaan zo hand in hand om vochtproblemen te vermijden.