Blowerdoor & thermografie

Blowerdoor

Naast isoleren is luchtdicht bouwen het belangrijkste element om energie en geld te besparen. Warmte ontsnapt naar buiten via spleten en kieren in onze woning. Anderzijds dringt koude lucht de woning binnen. Dit is dubbel verlies. Met de blowerdoortest sporen we spleten en kieren op. We hebben verschillende rookmachines en een thermografsche camera. Hiermee kunnen we precies vaststellen vanwaar de tocht naar binnen komt. Naast het lokaliseren van de luchtlekken meten we hoeveel lucht er in de woning binnen dringt, zodat we dit in de EPB-berekening kunnen opnemen. Indien er op de moment van onze test techniekers aanwezig zijn kunnen zij de lekken meteen oplossen. Op deze manier zorg je ervoor dat de warmte zo veel mogelijk binnen blijft, waardoor het resultaat verbeterd. Voor lekken op te sporen is de moment van de test cruciaal. Stel ons al aan in de ontwerpfase. Dan geven we je al bij de start gratis gepast advies om luchtdicht te bouwen. 

Een blowerdoortest verloopt als volgt: we plaatsen een ventilator die rondom luchtdicht is afgewerkt in de meest luchtdichte deuropening. Als we de ventilator aanzetten meten we hoeveel kubieke meter lucht er via de ventilator naar binnen komt onder een bepaald drukverschil. Hiermee kan er berekend worden hoeveel koude lucht er in de loop van het jaar binnen komt en hoeveel energie het kost om deze te verwarmen. Het energieverlies kan berekend worden door de EPB-verslaggever. Onze test geeft een geldig rapport voor het EPB-verslag, uitgevoerd volgens de wettelijke bepalingen van STS-P 71.3.

Win 10 E-peil punten

Luchtdicht bouwen is de goedkoopste manier om in de EPB-berekening E-peilpunten te winnen. Je kan makkelijk 10 E-peilpunten verdienen door een blowerdoortest uit te laten voeren. Zonder een luchtdichtheidsmeting gaat de EPB-berekening uit van substantiële luchtlekken. Een test uitvoeren zonder veel noemenswaardige maatregelen betekent vaak al 6 E-peil punten winst. Let op: voor appartementen die afzonderlijk gemeten worden, is het doorgaans moeilijk om een goed kengetal te bekomen. Daarom is het aangeraden om Blowerdoor Belgium reeds bij het ontwerp in te schakelen om een gepast advies te verlenen. Sinds 2016 mag de EPB-verslaggever enkel maar metingen aanvaarden met een conformiteitsverklaring verleend door een organisatie zoals het BCCA. Deze instelling doet steekproeven op de werf zodat men zeker is dat de test conform is met de norm STS-P-71-3.

Tijdstip van de test

De blowerdoortest bedoeld voor het EPB-verslag kan worden uitgevoerd zodra alle doorboringen gebeurd zijn. Voor het beste resultaat kan je best wachten met definitieve test laten uitvoeren op het moment dat alle afkitwerken zijn uitgevoerd. Om niet voor verrassingen te komen staan, kan je tussentijds een test laten uitvoeren op het moment dat de luchtdichting geplaatst is maar bijvoorbeeld nog niet het verlaagde plafond, zodat er luchtlekken kunnen opgelost worden waar je later niet bij kan. Indien de doorboringen gebeurd zijn, kan een tussentijdse test zelfs doorgaan voor een definitieve test.

Thermografie

Thermografie is een niet-destructieve methode waarbij temperaturen in beeld worden gebracht. Met een infraroodcamera kan men van op afstand infrarood foto’s maken die temperatuurverschillen visualiseren.

De binnen- en buitentemperatuur moet minimum 10° verschillen, idealiter werken we met 15° verschil. De beste resultaten worden bekomen indien de binnentemperatuur van de woning gedurende meer dan drie dagen minimum 10° of meer warmer is dan de buitenomgeving. Op deze manier zijn alle bouwmaterialen helemaal doordrongen van deze temperatuur. Alle ruimtes die moeten worden onderzocht, moeten voldoende lang zijn voorverwarmd, minstens 24u. 

Om geen vertekend beeld te krijgen op de infrarood foto bij het analyseren van een woning langs de buitenkant, zijn volgende situaties best te vermijden: excessieve zon – regen – felle wind.

Luchtdichtheid

Een goede luchtdichtheid is cruciaal voor een energiezuinige woning. Tocht langs spleten en kieren doet de energiefactuur stijgen en bovendien heeft dit een grote impact op het comfort. Blowerdoor Belgium maakt gebruikt van thermografisch onderzoek om luchtlekken op te sporen tijdens de luchtdichtheidstest. Op de infrarood foto ziet men de koude lucht onder de deur doorkomen. Een thermische aansluitdorpel kan hiervoor een oplossing bieden.

Aanwezigheid en correcte plaatsing van isolatie

De aan- of afwezigheid en correcte plaatsing van isolatie kan vrij makkelijk worden opgespoord met thermografie. Slecht geplaatste isolatie zorgt voor grote warmte verliezen. Bovendien kan dit de oorzaak zijn van condensatie problemen, met schimmels als gevolg. Koude muren geven een onaangenaam gevoel. Dit leidt bijgevolg tot luchtstromen die als tocht aanvoelen.

Aanwezigheid van koudebruggen

Koudebruggen zijn plaatsen waar de isolatieschil is onderbroken. Een aansluitpunt van verschillende materialen is een potentiële koudebrug. Aangezien ze nog positief kan opgelost worden noemen we deze een bouwknoop. Koudebruggen zijn steeds te vermijden omdat er op deze plaatsen ongewenste oppervlaktecondensatie kan optreden, met de groei van schimmels als gevolg.

Warmteafgifte

Om een goede werking van een CV installatie te garanderen moet elk verwarmingslichaam dezelfde retourtemperatuur garanderen. Hoe lager de retourtemperatuur, hoe lager het energieverbruik. Elk circuit moet daarom apart worden ingesteld. Om snel de verwarming te regelen maakt Blowerdoor Belgium gebruik van thermografie. We zien onmiddellijk de temperatuur van de verschillende leidingen en radiatoren.

Bij Blowerdoor Belgium is een luchtdichtheidstest snel ingepland.

Vraag jouw gratis prijsofferte aan! We geven gratis plan-advies aan architecten, studiebureaus en aannemers die met ons samenwerken.

Scroll naar boven